跟隊
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

plan入市啦兄弟!!! 2009年 1-2 季

2 posters

向下

plan入市啦兄弟!!! 2009年 1-2 季 Empty plan入市啦兄弟!!! 2009年 1-2 季

發表 由 immatch 周二 11月 25, 2008 2:26 pm

係時候plan入市啦. 家下90%既分析員都睇淡, 我覺得經濟係明年好差. 2010年一季左右會係個U形復甦, 股市通常比實體經濟快6-9個月, 所以估計明年第二季左右會見低. 所以明年第一季左右, 有新低就開始收集股票.

主打股票: 資源股
原因:
  • 美日元近日大升, 因為各國央行不停減息, 而美日以無減息空間, 所以美日元大升, 資源價格大跌. 到明年年頭各國央行都無得減息, 美日元都唔會升.
  • 近日美國大量bailout企業, 今年美國央行負債表有30000億. 美元危機有可能發生
  • 近4個月資源大跌, 油價係$147跌至$50, 金價係$1080跌至$750, 到明年中, 下跌空間已經好有限. (油價已無可能重返2001年$10. 因新興國如中國, 用既資源十分大
  • 近日中國4萬億政策, 主要係機見行目. 下年上馬. 對資源股有幫助

plan draft:
09開始第一, 二季入市, 如確認美元開始下跌, 資源上升, 第3, 4季會訓身衝入!!
股票: 中國神華, 紫金 ,中海油, 中石油..
** 比d意見, 股票同資源現貨愈同步愈好.**

immatch
濘樂
濘樂

文章總數 : 148
注冊日期 : 2008-07-31

回頂端 向下

plan入市啦兄弟!!! 2009年 1-2 季 Empty 回復: plan入市啦兄弟!!! 2009年 1-2 季

發表 由 Ar Kit 周三 11月 26, 2008 3:32 am

我睇好中國地產行業, 支持 688, 2777, 2007
然後係 3323, 914, 1088

Ar Kit
濘樂
濘樂

文章總數 : 252
注冊日期 : 2008-08-04

回頂端 向下

plan入市啦兄弟!!! 2009年 1-2 季 Empty 回復: plan入市啦兄弟!!! 2009年 1-2 季

發表 由 immatch 周三 11月 26, 2008 1:28 pm

中, 短線中國地產行業我真係唔睇好, 5-10年長線另計.

中國樓價仲有起碼20-30% 下跌空間, 小心.

immatch
濘樂
濘樂

文章總數 : 148
注冊日期 : 2008-07-31

回頂端 向下

發表 由 Ar Kit 周四 11月 27, 2008 1:20 pm

你而家睇會唔會 1088 已經有d 遲?
佢最低 7 蚊 , 而家都 11.x
升左 50% 有多

重點係到底而家個市 係咪已經過左最壞時刻

Ar Kit
濘樂
濘樂

回頂端 向下

發表 由 Ar Kit 周一 1月 25, 2010 8:36 am

而家1088 $34.x , 升左 3 倍!

Ar Kit
濘樂
濘樂

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章