跟隊
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

儲錢等熊三

2 posters

向下

儲錢等熊三 Empty 儲錢等熊三

發表 由 immatch 周四 8月 14, 2008 4:47 pm

係時候儲錢, 等熊三入貨..

熊市都要做下工課, 日日都睇下個市.

中移動$93, pe20, 等佢pe跌到14-15倍就very good.
國航$3.7, pe9.8 (pe對佢唔係好重要, 因為佢未來一年營利都有問題), 油價轉勢, 不過$100以上都仲有好多航空公司要死. 個人覺得最壊既日子係下年. $3以下可留意, 不過唔洗急.
哈動$8.8, pe7.3??!! 中價股係熊市真係唔知可以跌到去邊. 不過佢係有實力既.
國壽$27.7, 林森池效應, 都係貴, $20以下先考慮.
聯想$5.6, 好公司, 營運唔錯, 不過唔平.
渣打$216, 亞洲業務超強, 無次按, $180以下係好好既銀行股..

指數基金
a50, 唔洗多講, a股見底係入貨信號. 幾時? 我點知呀.
h股, 長線同a股一樣, 10年8年必有所鑊.. 不過會唔會太慢就就見仁見智
韓國ETF, buffet效應, 不過佢今年都輸左20%, 信唔信你自己诀定.

港交所都仲有$100, 係話個市未到最差, 咁邊有心機買貨呀?!

immatch
濘樂
濘樂

文章總數 : 148
注冊日期 : 2008-07-31

回頂端 向下

儲錢等熊三 Empty 回復: 儲錢等熊三

發表 由 Ar Kit 周五 8月 15, 2008 2:28 pm

只要你唔放棄 股海 , 佢就唔會放棄你

Ar Kit
濘樂
濘樂

文章總數 : 252
注冊日期 : 2008-08-04

回頂端 向下

發表 由 immatch 周三 9月 03, 2008 2:40 pm

講一講地產:

我都仲係唔係太睇得到地產股有前景. 原因:

1. 中央唔放水比任何地產行目. 銀行唔借得錢比地產商, 只借得比三農及小企業.
2. 中央目標cpi係4%. 而家仲有8.7%. 估計最快係明年5月先回到4%. 所以係明年5月前, 中央都唔會放水.
3. 喺OECD國家,普通住房售價係中產階級家庭年收入六倍便算合理,超過便視為有泡沫成分。家吓北京、深圳及廣州係十三倍,上海係十一倍,你話點算?!

講內地地產股, 不能不提2007 “迫貴園”. 4叔都輸左4億比佢. 都真係唔好講少.
“迫貴園” 52周最高 14.180. 而家得返$3.2. 無左8成市值.
碧桂園介有股份掉期: 碧桂園想發可換股債集資,美林為佢發債,以人民幣計值,以美元償付的5年期可換股債券,發行地在新加坡交易所,年利率為2.5%。據約定,這批可換股債券在2008年4月3日至2013年2月15日的5年時間內,可以轉換成碧桂園的普通股票,換股價為每股股票9.05港元,市場擔心換股價太高,所以碧桂園最後接受了一個“股份掉期”特別條款,以吸引投資者。根據協議:可轉股債券的持有人一方面可以享受債券換成股票後的高成長性,同時又有“股份掉期協議”來鎖定股市波動風險,即係話股價下跌時,碧桂園要賠錢俾債券持有人。
所以若碧桂園股價持續低迷,就要不斷賠錢俾可換股債券持有人。
買左佢一定要喊三日..

令外, 最近我留意隻405越秀, 年息有成9.4%. 都唔好話少. 佢好似領匯咁, 收租為生. 現價$2.5. 唔知大家對廣州收租情況有無認識? 我諗如果佢跌多一成. 年息有成10.x%, 當佢未來收租有問題, 跌3成, 佢都仲有7-8息. 咁佢股價又跌得去邊?! 又有息收, 係熊市唔錯既選擇

immatch
濘樂
濘樂

文章總數 : 148
注冊日期 : 2008-07-31

回頂端 向下

發表 由 Ar Kit 周三 9月 10, 2008 2:11 pm

當 hsi 跌到 18200 左右o既水平 , 我就會 考慮入貨

主要會揀
700 - 55 蚊以下
753 - 3蚊 左右
939 - 5.3 左右
1088 - 20 蚊以下

而家只識講長線投資
短線, 無野好講

Ar Kit
濘樂
濘樂

回頂端 向下

發表 由 Ar Kit 周日 9月 28, 2008 2:13 pm

而家係 熊幾 ?

Ar Kit
濘樂
濘樂

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章